Champagne is de meest prestigieuze mousserende wijn ter wereld. Die uitsluitend van druiven wordt gemaakt, die op de kalkrijke bodems in de Franse Champagne regio zijn verbouwd. Champagne wordt door veel mensen enkel voor zeer speciale gelegenheden bewaard. Dus zijn er uiteraard ook speciale glazen nodig om deze happening perfect tot haar recht te laten komen. Maar wat voor type glas is daar voor nodig?

Inschenken van champagne

Er zijn over het algemeen vier type glazen die veel gebruikt worden om van een fijne champagne te genieten. Dit zijn het wijnglas, de tulp, de fluit en natuurlijk het beroemde coupe glas. Die laatste zie je vooral in Hollywood films voorbij komen. Al deze glazen zijn er met allerlei kleine variaties die een iets andere smaakervaring mogelijk maken. Maar welk type glas zal jou uiteindelijk de best smakende ervaring bieden?

De coupe

De coupe is een soort glas waarbij je altijd op moet letten. Je mag hier zeker geen grote bewegingen mee maken. Dit glas is vooral populair in Hollywood films, maar het is absoluut onpraktisch.

Afgezien van het feit dat je veel champagne in het glas gaat, pusht het de fijne aroma’s van de champagne ook niet goed naar jouw neus. Zo zul je als liefhebber niet van de ultieme champagne ervaring genieten.

De fluit

Dit is een geweldig glas voor champagne. Deze flûte à Champagne, zoals de Fransen het zelf noemen, is een bijna claustrofobisch steelglas met een lange en slanke vorm. Dit rechte champagneglas is bijzonder gemakkelijk vast te houden. 

De aroma’s van de champagne worden bovendien allemaal naar een veel kleinere uitgang geleid. Waardoor de smaak in het glas helaas niet zo veel kans krijgt om zich te ontplooien. Dus wordt zo’n flûte door de kenners al gauw enkel als een glas gebruikt om alleen een voorproefje uit te nemen. Om zo te ervaren wat deze champagne te bieden heeft.

De tulp

Het tulpglas staat bij veel champagne lovers op nummer één. Maar is dat ook werkelijk zo in de praktijk? Deze tulp is zeker een sterke kanshebber voor de titel van beste champagneglas. Veel champagne proevers geven hier zeker de voorkeur aan.

Het is makkelijk vast te houden en je hebt een iets bredere rand. Maar deze is nog steeds een beetje samengeperst. Plus de extra ruimte onder de drinkrand biedt de gelegenheid om de unieke aroma’s van een champagne goed tot zijn recht te laten komen. Het doet dit misschien zelfs het beste onder alle ander type glazen. Deze glazen zijn over het algemeen ook redelijk fragiel en breken daardoor snel als ze per ongeluk omgestoten wordt.

Het wijnglas

Dit type glas is natuurlijk niet een echt champagneglas. Dit glas is immers meer voor witte wijn gemaakt. Maar onze geliefde drank champagne heeft ook hierin een comfortabel thuis gevonden. Het draait er per slot van rekening plezierig in rond en je kunt het er ook gerieflijk uit drinken. Want de rand van dit type glas is wat meer open dan die van de tulp. Hierdoor kunnen de verfijnde aroma’s er prima mee tot hun recht komen. Waardoor het een geweldige glazen ruimte wordt om alle geheime tonen van een champagne te bestuderen!

Kortom

We kunnen zo uiteindelijk concluderen dat een fluit glas bij de meesten als het bekendste glas bekend staat om champagne uit te drinken. Dat veel champagne drinkers verrast zijn om te horen dat de smalle vorm van zo’n traditionele fluit niet echt ideaal is om champagne uit te nuttigen. En dat het beste glas in principe een tulpvormig glas is, voorzien van een breed middenpunt en smalle bovenkant. Een standaard witte wijnglas is stiekem ook een aantrekkelijk alternatief!