Make-up sponzen, soms ook wel beauty sponzen genoemd, zijn er in allerlei soorten en maten. Maar het zijn vooral de populaire eivormige schoonheid sponzen, zoals de beautyblender, die onze wereld stormenderhand veroverd heeft.

De beautyblender is speciaal ontworpen om elke crème of vloeibaar make-up product op de huid aan te brengen. En deze voor een gladde, poriënloze finish te blenden. Het staat vooral bekend om haar bolvorm die op een slimme wijze bijna elke gezichtscontour kan bereiken.

Hoe een beautyblender te gebruiken

Zo’n beautyblender moet je vrijwel altijd nat gebruiken. Zodat het jouw aangebrachte make-up niet opzuigt. Het is dan ook ontworpen om enkel water te absorberen, dus niet je make-up. Eenmaal nat, zet deze beautyblender tot twee keer haar grootte uit. Waardoor het de perfecte dichtheid en doelgerichte maat wordt voor het snel en gemakkelijk aanbrengen van je gewenste make-up.

Maak deze spons dus gewoon nat, knijp het overtollige water eruit en mix het nu met de make-up. Zo makkelijk gaat dat! Het werkt daarna als een soort airbrush spuit: waarbij het het oppervlak van een ongelijkmatige huidtextuur prima corrigeert.

Welk type make-up

Je brengt om dit allemaal mogelijk te maken simpel een foundation, concealer of schoonheidsbalsem (bb crème) aan. Het aanbrengen van een serum of vochtinbrengende crème kan natuurlijk ook.

De beautyblender is vooral fameus om de onberispelijke, poriënloze afwerking die het biedt. Deze handige tool is met name een geweldige applicator als jij een hekel hebt aan het kleverige gevoel van een foundation op je vingers.

Maar let op! Het kan daarentegen veel van jouw kostbare make-up absorberen als jij het droog gebruikt. Dit is te overwegen als je graag een vollere dekking van jouw foundation wilt bereiken, maar voor een pure, lichte en natuurlijke finish van je foundation gebruik jij deze spons altijd vochtig!

Schoonmaken beautyblender

Als je een beautyblender gebruikt om jouw make-up aan te brengen, maak deze dan idealiter na elk beurt schoon. Dat lijkt helaas niet echt haalbaar tijdens een gehaaste ochtendroutine, maar streef er in dit geval altijd naar om het minstens één keer per week grondig schoon te maken. Dit verwijdert immers de make-up, vuil, oliën en bacteriën die zich in het schuim ervan kunnen nestelen. 

Afhankelijk van hoe goed jij voor jouw beautyblender zorgt, moet die elke 1 tot 3 maanden vervangen worden. De reden voor zo’n frequente vervanging van dit product heeft te maken met de flinke opeenhoping van allerlei bacteriën. Na verloop van tijd raakt deze spons met overgebleven make-up, dode huidcellen en bacteriën gevuld. Zeker als jij deze make-up spons niet regelmatig wast en vervangt, kan dit een huidirritatie en puistjes veroorzaken.

Er zijn verschillende zepen en methoden die de overtollige make-up gemakkelijk van de spons verwijderen. Er zijn hier zelfs specialistische reinigingsmiddelen en -apparaten voor. Of je kunt er gewoon een geurvrij afwasmiddel of babyshampoo voor gebruiken.

Je kunt je geliefde beautyblender ook langer schoon houden, door deze in de buitenlucht in een make-up organizer op te bergen. Zo droogt deze via de buitenlucht. Bewaar de beautyblender tijdens een vakantie- of zakentrip in een geventileerde nettas. Dus zeker niet in een plastic zak met ritssluiting.

De ultieme make-up applicator

Volgens veel make-up specialisten is de beautyblender de ultieme make-up applicator en de beste blending spons die jij kunt gebruiken. Haar bijzondere elliptische vorm maakt het aanbrengen van make-up per slot van rekening onfeilbaar. Je krijgt zo zeer gemakkelijk een toegang tot alle moeilijk bereikbare plaatsen. Ervaar het zelf!