Iedereen die ook maar een klein beetje in mode geïnteresseerd is, heeft vast wel eens van de Fashion Week gehoord. Maar heb jij je daarbij ooit afgevraagd waar het allemaal precies om draait? Natuurlijk gaat het over mode, maar ben je ooit nieuwsgierig geweest naar waarom en wanneer deze modeweken plaatsvinden? En waarom ze zo belangrijk zijn?

Wat is Fashion Week?

De term Fashion Week verwijst veelal naar een uniek evenement van een week waarin beroemde modeontwerpers en hun modemerken of -huizen hun allernieuwste kledinglijnen displayen. Deze beste ontwerpers uit de branche presenteren dit dan vooral voor een live publiek tijdens een catwalk modeshow.

Wanneer wordt zo’n Fashion Week gehouden

Er zijn wereldwijd vier echt grote Fashion Weeks, die zelfs twee keer per jaar worden gehouden. De New York Fashion Week wordt daarbij meestal begin februari en begin september gehouden. Gevolgd door de London Fashion Week, Milan Fashion Week en vervolgens de Paris Fashion Week.

De Fashion Weeks met kleding voor het aankomende lente- en zomerseizoen worden meestal in september gehouden. En de kleding voor het herfst- plus winterseizoen voor later dat jaar in februari.

Voor dit jaar zien de presentaties voor het lente- en zomerseizoen van 2024 er als volgt uit:

  • New York Fashion – week van 7 t/m 10 september 2023
  • London Fashion – week van 14 t/m 19 september 2023
  • Paris Fashion – week van 28 t/m 4 september 2023
  • Los Angeles Fashion – week van 26 t/m 29 oktober 2023

Er zijn echter nog veel meer Fashion Weeks die elk jaar weer terugkeren. Zoals die van Barcelona, Kopenhagen, Madrid en ons eigen Amsterdam. De Amsterdam Fashion Week vindt dit jaar van 30 augustus t/m 2 september plaats.

Wat gebeurt nog meer tijdens een Fashion Week?

De buitenwereld beschouwt een Fashion Week vaak als een soort extravagant luxe feest, met modeshows en allerlei over-the-top outfits. Zie zo’n catwalkshow dan ook maar als een ultieme vorm van artistieke expressie van alle mode-ontwerpers.

Ze willen daarmee graag de grootste impact maken die ze kunnen. Dit terwijl ze het thema van de collectie voor het volgende seizoen overbrengen. Dat betekent automatisch dat ze redelijk overdreven of extra dramatische uitvoeringen van hun kledinglijn laten zien. Dus een stuk extravaganter van wat er daadwerkelijk in de shops terechtkomt.

Is een Fashion Week voor iedereen toegankelijk?

Hoewel er Fashion Week evenementen zijn die voor het publiek open zijn, zullen de meeste enkel op uitnodiging toegankelijk zijn. Het zijn dan vooral de mode-editors, inkopers van winkels, modebloggers en influencers uit de industrie. En vrienden of klanten van de ontwerper en natuurlijk beroemdheden die hier aanwezig kunnen zijn. Dit allemaal om het modemerk zo goed mogelijk te promoten.

Veel redacteuren van modebladen gebruiken de Fashion Weeks om de laatste trends te voorspellen. En om te zien welke looks en modestukken ze in hun publicaties willen showen. Het helpt zo perfect om allerhande ideeën voor hun redactionele artikelen op te doen. En de modetrends voor de zes maanden erna te vertonen!

 

De diverse Fashion Weeks zijn een essentieel onderdeel van de modekalender. Ze geven belangrijke impulsen aan de inkopers, ontwerpers, retailers en verschillende publicaties. Het zijn immers de Fashion Weeks die de huidige en opkomende trends aangeven. Dus is hier de belangrijkste tip: houd als fashionista thuis de datums van de aankomende Fashion Weeks goed in de gaten om de mode te blijven volgen en er zo subliem mogelijk te te lopen!